Rokkant érdekes történet

2011.05.19. 15:02

Olyan ez a balsailázár féle játék a nyuggeralkotmány módosításával, mintha az Alekosz meg a Totya pöttyös gumilabdával egyérintőzne valamelyik pesti gangos ház hátsó udvari falánál, és mondjuk az a szatyorszájú szilikonpi... izé... lány drukkolna nekik szépen artikuláltan és kultúráltan, ahogy csak bír.

Ezek is csak cselezgetnek, meg passzolgatnak egymásnak mandínerből és még csápoltatnak is maguknak a különböző rendő és rangú szóvivőkkel, az elvtelen, mameluk szekértoloncokkal, a bér és álszakértőkkel, meg a balkáni stílusú zugbloggerekkel és az ő aranybillentyűzetű kommentelőikkel.
Ehhez az egész játékhoz a bűnbakként felplankolt rendvédelmi dolgozókat, meg a rokkantnyugdíjasokat rugdossák pöttyös labdaként már szinte monoton egyhangúsággal.
Hát igen.
Cirkuszt egyszerűbb és olcsóbb adni a népnek, mind kenyeret, különösképp, ha ilyen első rangú bohócok vannak a társulatnál.
A "nehogymáaza mocsok szemkilövő negyvenévesen nyugdíjba mennyen" nevű mantrát már cáfolták jópáran, én most a "minden rokinyugger csaló és dögöljön meg, lehetőleg máma még" jellegűekkel foglalkoznék egy kicsit.
Kezdjük talán azzal, hogy a rokinyugger nem annak születik. Nem is úgy lesz, hogy valaki egy bohókás ötlettől vezéreltetve zsebrevágott kézzel, fütyörészve besétál az első útba eső rendelőbe, aztán némi jatt ellenében kap egy papírt és a következő hónapban már hozza is a postás a lét.
A rokkantnyugdíjas először is ( miután ez feltétele a nyugdíjnak ) dolgozik legalább húsz évet, és járulékokat fizet. Ez utóbbi a munkáltatójára is vonatkozik természetesen.Majd megbetegszik, kórházban kezelgetik, gyógyítgatják,
itt - ott operálgatják, már persze ha az állapota ezt engedi és még rá is kerül a sor, mielőtt földobja a pacskert és persze vár. Állandóan vár, mégpedig hónapokat. Szakorvosra, gyógykezelésre, röntgenre, MR-re, CT-re, miegymásra.
Neki van ideje, ő várhat. A munkáltatójának nincs, ő nem vár. A Társadalombiztosító sem vár. Egy év után nincs tovább.
Ekkor indul a tortúra.
A delikvens benyújt egy kérelmet a nyugdíjbiztosítóhoz, ami őt az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézethez, egy bizottság elé irányítja, az egészségkárosodása mértékének megállapítása céljából. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a háziorvos készít egy beutalót, csatolja hozzá a beteg összes nála fellelhető dokumentációját, a páciens ezt kiegészíti az általa tárolt kórházi zárójelentéseit, szakorvosi vizsgálati dokumentumait, röntgen, MR és CT felvételeit. A bizottság elvileg átnézi a dokumentumokat és maga is végez vizsgálatokat, majd dönt az egészségkárosodás mértékéről és az illető rehabilitálásának lehetőségéről és módjáról.
A bizottság döntésével szemben a beteg fellebbezéssel élhet, ekkor ugyanezen intézet egy magasabb szintű bizottsága elé kerül. Ha az ő döntésüket sem fogadja el a páciens, akkor kérhet igazságügyi orvosszakértőt és a Munkaügyi Bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.
A régi rendszerben 67% volt a határérték, ez fölött állapítottak meg nyugellátást, ez alatt járadékot. A maiban, másfajta elbírálási szempontrendszer szerint ez a határ 50% ez alatt, 40%-ig szociális ellátás jár.
 A nyugdíj összegét a munkában töltött járulékfizető évek száma és az egészségkárosodás mértéke határozza meg.
A rokinyugger törvényben meghatározott időközönként, valamint akár soron kívül is, bármikor köteles felülvizsgálaton megjelenni.
Úgyhogy nem megy ez annyira egyszerűen, bármennyire is próbálják ezt most sokan így beállítani. Mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy az összes rokinyugger számához hogyan aránylik a valóban elítélt csalók száma, hogy ilyen bátran lecsalózta a minap az egyik államtitkár az egész társaságot és ez vajon magasabb-e mondjuk a politikusok arányszámánál.
Akkor térjünk most már a lényegre.
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság ez év május ötödikén közzétett adatai szerint jelenleg Magyarországon 337 500 fő kap öregségi korhatár alatti rokkant nyugellátást, az átlag nyugdíjuk 73 059 forint.
Itten a link, ahol ez és még sok adat olvasható a témában:

http://tinyurl.hu/aAQa/

Azt mondja a kormányszóvivő asszony, hogy 220 ezer felülvizsgálat lesz még őszig. Elegánsan átlépve azon a kérdésen, hogy ez miért pont annyi. Meg persze azon az aprónak tűnő, de lényeges problémán, hogy ki is fogja elvégezni ennyi idő alatt a feladatot. Első és másodfokon, valamint lesz-e elég igazságügyi orvosszakértő és győzni fogják-e a Munkaügyi Bíróságok a várható rohamot.
Vagy esetleg ki fogják zárni a fellebbezés és a jogorvoslat lehetőségét?
Az is érdekelne, hogy mibe is fog kerülni ez az egész cucc.
A kormány elvárása várakozása szerint száztízezer embert ki tudnak majd szűrni a rendszerből. Őket nyílván a munkaügyi központokon keresztül kívánják visszavezetni a munkaerőpiacra. Fel vannak készülve ezek ekkora rohamra?
Ha bővítésre lesz szükség, mennyibe fog az kerülni és van rá fedezet?
Készen állnak már a konkrét közmunkaprogramok a csökkent munkaképességűek foglalkoztatására? Mekkora összeget emészt ez fel és milyen források állnak rendelkezésre?
Az alkotmánymódósítás szerint ha a munkaerőpiac nem lesz rájuk vevő és a közmunkaprogramokba sem fognak tudni bekapcsolódni, akkor szociális ellátottak lesznek a rokkantnyugdíjból kikerülő emberek. Ki, milyen feltételekkel, mekkora összegben és milyen forrásból fogja ezt működtetni és folyósítani?
És kérdezhetnék még akármeddig, ha már a sajtótájékozatókon megjelenő újságírók nem kérdeznek.
Tehát itt van nekünk megint egy zsigeri alkotmánymódosításunk, majd következik egy egyeztetés nélküli, előkészítetlen törvényalkotás, rengeteg konfliktussal, a felismerés, hogy ez nem egészen úgy lett ahogy akartuk és ezután természetesen mindezeknek a tagadása.
Tisztel Lázár&Balsai és tettestársai!
Az egyérintőzés nagyon érdekes játék, azonban van egy lényeges jellemzője:
nem lehet gólt rúgni. Ezt a Totyák meg az Alekoszok a játék kezdete óta tudják.
Önökkel ellentétben.
Persze, ha úgy vesszük, ez is egy minőség.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Neonbagoly Fészke facebook oldalához!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://neonbagi.blog.hu/api/trackback/id/tr502916813

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az íróasztal mögül könnyű ítélkezni 2011.05.23. 11:42:05

Budapesten könnyű ítélkezni a vidéki életről és programokat készíteni pusztán statisztikai adatok alapján, de a valóság mindig sokkal összetettebb. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása