Bohócok és sudribunkók

2011.06.17. 17:49

Olvasom netszerte a bérszóvivők, a bérszakértők, a bérfirkászok, valamint az egyéb bér és nyalonchitű írástudók és tudatlanok dühödt reakcióit a bohócforradalommal kapcsolatban és bármennyire is próbálom visszatartani, némi kaján röhögéssel vegyített álmélkodás vesz egyre inkább erőt rajtam.

Mert mi mást is válthatna ki belőlem az a sudribunkó mucsai stílus, amit mindenféle pártbuzi csinovnyikok megengednek maguknak, csak azért, mert a negyednótás senkiházi percember politikusaik aznap épp azt szarták a tányérjuk közepére, napi mantra gyanánt.
Nade lássuk, hova is lesz a kilukadás?
Nagyon régen vettem részt tüntetésen utoljára. Még 1990 - ben történt. Már nem is emlékszem, hogy miért is. Nem is lényeges. Rendszerváltásügyben kellett lennie, mert hát akkoriban mi másban is lehetett volna.
Arról szólt akkor minden, már vagy két éve.
Ezen nosztalgiáztam a bohócforradalomra menet a vonaton meg a metrón, amíg ki nem léptem a Kossuth téren a tűző napra. Még vagy két óra volt a hivatalos kezdésig, de már szóltak a szirénák, a kürtök és a dobok. Ahogy telt az idő, lettünk egyre többen. Egyenruhások, egyenruhás bohócok, civilek és egyszerű bohócok. Mindenki nyugodt volt és önfeledt. Nyugodtan vártak a sorukra a szavazásnál, a kisboltban és a kocsmánál. Még anyázni is nyugodtan anyáztak.
Önfeledten.
Azokat, akik megszavazták a nyugdíjkorhatár alatti nyugellátások kivégzését.
Azokat. akiket illet.
Aztán önfeledten és nyugodtan vonultak a várba. Ahogy illik.
Nem lehetett nem észrevenni, hogy ez a fegyelemre kiképzett emberek önként magukra erőszakolt nyugalma.
Az önként vállalt bohócság keserédes, torz vigyora.
Nem tudni, meddig vállalják önként a bohócságot és nem tudni, meddig tart a fegyelem.
Én a nagy méltóságú helytartótanács helyében nekiállnék sápadozni kissé és mellé némi reszketést is méltóztatnék abszolválni, mert ez már nem játék.
A poszt elején megszólítottak figyelmébe meg az alábbi sorokat ajánlanám, mielőtt itt is nekiállnának fekvehányni a baromságaikat:

 „Nézzenek körül, kedves barátaim…a szabadság magyar híveit ma sem sikerült megfélemlíteni a hatalom minden provokációjával és fenyegetésével dacolva ismét összegyűltünk.
…az ország ügyei nem tartoznak a pártok hitbizományához. Az a nép elvehetetlen tulajdona.
…a demokrácia ott van, ahol a nép. Ha a nép az utcán hallatja a hangját, akkor ott.
Beköszönt a pillanat, amikor a haza minden polgára megérti, a politikában nem a pártok érdeke, hanem az ő személyes jövője forog kockán. Az állása, az egészsége, a tisztes időskora, gyermeke vagy unokája jövője."

Drága feledékeny nertársak és nertársnők!  Ezek a veretes mondatok a nagy vezér méltóságos szájából bírtak kijönni még 2007 március 15.-én, mint ahogy ez is:

„Bármennyi idő is teljék el végzete beteljesedéséig, a hatalmon lévők felelőssége nem enyészik el, nem esik ki az emlékezetből.”

Nektek a vezér szava szent. Úgyhogy legyetek szíves ennek szellemében megnyilvánulni.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Neonbagoly Fészke facebook oldalához!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://neonbagi.blog.hu/api/trackback/id/tr842993097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgár, háború! 2011.06.17. 19:37:40

p { margin-bottom: 0.21cm; }Polgár, háború vívatik Érted az adósság ellen! Úgy tűnik, ha azt megnyerjük, minden szép és jó lesz. Ha az államadósság lecsökken meg a költségvetés egyensúlyban lesz, a társadalom a boldog eufóriában tobzódhat. Tehát megtud...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naiv legényke 2011.06.17. 21:46:23

Nagyon jó az írásod. A korábbiak is.

Nekem jelentős emlékem az 1988 nyár elején tartott tüntetés a Hősök terén és a román követségnél Ceausescu falurombolása ellen. Akkor tanultuk a gyülekezést, a tömeg erejét és a fegyelmezett véleménynyilvánítást.

neonbagi · http://neonbagi.blog.hu/ 2011.06.18. 12:38:19

@naiv legényke:
Ezeken én is ott voltam, de én főleg vidéken tevékenykedtem.
Ha tetszik a blog, üdvözöllek a klubban :))
süti beállítások módosítása