Hajszál a sűrű takonyban

2011.07.11. 19:13

Az a helyzet, hogy mostanában egyéb elfoglaltságom miatt nemigen volt időm írni. A kevés időmet inkább olvasással töltöttem. Ezt a tevékenységet én úgy szoktam elkövetni, hogy a kurucoktól a Népszaváig elolvasok mindent, amit csak bírok.
Természetesen a hozzászólásokkal együtt. Úgy az igazi.

Egy évvel ezelőtt még naívul azt hittem, hogy nem lehet amellett szó nélkül elmenni, hogy másokat jogaikból, javaikból kiforgassanak. Nem lehet azzal azonosulni, hogy bárki ellen gyűlöletet szítsanak és erre a gyűlöletre építsenek bármilyen döntést. Nem lehet tudomásul venni, hogy különböző társadalmi rétegeket egymásnak ugrasszanak, mert ha nincs elfogadás, tisztelet egymás iránt, akkor külön-külön, de mindenkit be fognak tudni darálni, le fognak alázni, mindenükből ki fognak forgatni, beleértve az emberi méltóságot, alapvető jogokat.
Tévedtem.
El lehet menni és tudomásul lehet venni. Sőt. Gyűlölni is lehet és kell is, ha az a napi mantra. Igazodni kell, akár naponta is az újra kijelölt irányhoz. Aztán az egészet felhányni a virtuális hálóra. Annyi helyre, ahova csak odafér. Lehetőleg minél több néven. Egészen addig, amíg nem lesznek maguk is érintettek. Amíg nem lesznek kénytelenek a maguk kárán megtanulni, hogy az államkapitalista diktatúra a született talpnyalókat is csak használja, de nem szereti. Addig nem hiszik el Orbán rendszeréről mindazt, amit az általuk ballib hiszterikáknak, jobbik esetben bérretegőknek nevezettek összehordanak, amíg a saját szemükkel meg nem győződtek róla. De akkor meg vannak döbbenve. Hogy ezt ki gondolta volna?
Jó, jó, mindenki, de hogy mégis?
Komolyan mondom, tényleg kezd most már érdekelni, hogy hol lesz az a pont, amikor már kevés lesz a mutatvány önmagában. Hogy mi lesz az a hajszál ebben korsónyi sűrű takonyban, amitől már undorodni fognak a hívek.
Amikor már nem veszik be többet ezt a trutyit.
Amikor belegondolnak abba, hogy akik most (meg)vezetik őket, azok a bukás után is politikusok maradnak és sokkal rosszabbul sem fognak járni, de ők ugyanúgy szívni fognak, mint akiket szakmányban gyűlöltek, ráadásul körülöttük mindenki tudni fogja, hogy ők voltak azok a lelkes ostobák, akik gondolkodás nélkül, fényes orcával önfeledten vastapsikoltak a saját és mások emberi méltóságának, jogainak sárba tiprásához és kifosztásához.
Amikor megértik, hogy bárkivel bármi megtörténhet. Senkinek nincs sem a korábban megkeresett jövedelme, sem a korábban eszközölt befektetése, sem a korábban szerzett joga, sem a korábban az államtól kapott juttatása biztonságban.
Tudom, sokan ezt most el sem tudják képzelni.
Pedig a haj már csak olyan, hogy hullik. Ha tetszik, ha nem.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Neonbagoly Fészke facebook oldalához!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neonbagi.blog.hu/api/trackback/id/tr543058396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naiv legényke 2011.07.17. 22:00:57

a förtelmes cím miatt menekülök.

neonbagi · http://neonbagi.blog.hu/ 2011.07.18. 16:38:58

@naiv legényke:
Lehet menekülni a valóság (akár ilyen megfogalmazása) elől, csak szerintem már nincs hová.
Ha szerinted van, akkor nosza, tedd közzé.
A kivándorlás nem ér.

naiv legényke 2011.07.18. 18:40:36

@neonbagi:
kedves Neonbagi!
Örülök, hogy válaszoltál.
Ha megbántottalak, bocsánatot kérek.
Egyáltalán nem állt szándékomban.
Egyszerűen nem tetszik ez a cím.
Hangsúlyozom, hogy nem az írásod, hanem csak a címe. Az eddigieket szellemesnek és kreatívnak tartottam. Ezt nem. Ennyi.

A valóság elől tényleg nincs hova menekülni. Nem is próbálok. Igyekszem figyelemmel kísérni, pedig rendszeresen sokkol.
Egyébként keresgélem az írásaidat és visszamenőleg is olvasgattam. Ebben a legutóbbi írásodban is arról a szomorú tényről írsz, amit én is elképedve látok: Mennyire megnő a tűréshatárunk, mennyire fogy a szolidaritásunk.
Meddig vagyunk képesek azzal áltatni magunkat, hogy velünk nem történik meg?

neonbagi · http://neonbagi.blog.hu/ 2011.07.18. 20:08:20

@naiv legényke:
Már vagy négy éve blogolok, kaptam már hideget- meleget és még soha nem éreztem úgy, hogy megbántottak volna.
Nincs miért bocsánatot kérned, hiszen csak a véleményedet írtad le.
Kommentet a kirívó rasszista beszólásokon kívül soha nem törlök és nem moderálok, viszont amint tehetem válaszolok.
Azt gondolom, ebben a műfajban ez természetes.
A címre visszatérve, úgy éreztem, hogy a hívószó az undor, illetve annak a hiánya. Azoknál, akik fröcsögő gyűlölettel telve idehányják a napi mantrát, majd akár már másnap szemrebbenés nélkül annak az ellenkezőjét. Természetesen önfeledten lezsidózva, komcsizva, hazaárulózva azokat, akik nem értenek az uralkodóval és az ő vakhitükkel egyet.
Értekezhetnék nekik holmi kognitív disszonanciáról és érvelhetnék szép magyar nyelven, de észre sem vennék.
Az ilyen "verbális pofánverés" viszont üt. Néha bizony ütni kell. Azon a szinten akikről szól a poszt, abból értenek.
Amúgy meg, üdvözöllek itten a sötétben, gyere máskor is.

naiv legényke 2011.07.18. 21:28:50

Érdekes, engem is foglalkoztató kérdés a látványosan használt és látványosan dobott emberekek kérdése. Na nem a vezérünk lelki(?)világa, moralitása(?), hanem kizárólag a valamire felhasznált ember szempontjából.
Milyen érzés lehet(ett) a felismerés, a bepalizottság, a félredobottság tudata Mádlba, Sólyomban és a kisebb pozíciójú emberekben is, amikor ballagniuk kellett. Szóval a rászedett jóhiszeműek mai vélekedése nagyon érdekelne.(Bár Mádl utólag feleségestül vastapsolt O-nak.) Most is érik erre a sorsra egy-két miniszterünk. Utólag átvesznek O-tól egy kitűntetést?
(Schmitt Pált nem említem, mert ő magából csinált bohócot és eleve bohócnak ajánlkozott, annak használja Orbán.)

naiv legényke 2011.07.19. 00:15:01

Javítom magam: Mádlban.
Elnézést.

neonbagi · http://neonbagi.blog.hu/ 2011.07.19. 08:08:31

@naiv legényke:
Az országos politikában mozgó (mozgatott?)
kitenyésztett rezsimszolgák esetében szerintem egyértelmű, hogy a pőre anyagi függőségben tartás a meghatározó.
Helyi szinten ehhez párosul még a renitensek totális ellehetetlenítése. Pillanatok alatt munkanélkülivé tehetnek bárkit és még azokat is, akik alkalmaznák őket. Ha vállalkozó, akkor automatikusan kizáródik az önkormányzati megrendeléseket elnyerők köréből még alvállalkozói szinten is.
Jelentős összetartó erő a rettegés attól, hogy választási vereség után a győztesek ugyanúgy viselkednek, mint ahogyan ők, amikor nyertek.
A posztra visszatérve én inkább azt próbáltam a magam sajátos stílusában feszegetni, hogy a minden tisztség nélküli egyszerű embereknek mikor lesz elegük. Mi lesz az intézkedés, amikor azt mondják, hogy elég és ne tovább.
Mikor jönnek rá, hogy akiknek most feltétlen hívei, őket ugyanúgy szívatják, mint azokat akiket most úton-útfélen és netszerte fröcsögve gyűlölnek.
Ez utóbbi szerintem már csak a számarányok miatt érdekesebb felvetés.

naiv legényke 2011.07.19. 10:00:13

Nekem sem Sólyom lekivilága ma a legfőbb gondom.
Csakhogy aki figyel, az ő sorsában láthatott egy gyakorlatot.

A választók nagyobb részének józanodása csak lassú folyamat lehet. Gondolj bele, hogy milyen nehéz az embernek leszámolni saját reményeivel, illúzióival, eszményeivel. Milyen nehéz tudomásul venni, hogy pont Őőőőő vert át. Az első jeleknél még lehet félrenézni, tud szelektíven működni a fülünk, a szamünk, főleg az agyunk, az érzelmi rabságból pedig a legnehezebb kitörni. Teljesen érthető, hogy működnek az önvédelmi reflexek. Szóval a többedik hajszál kell....

neonbagi · http://neonbagi.blog.hu/ 2011.07.19. 18:59:05

@naiv legényke:
Szerintem a következő választásokat az ezek tűnjenek el, kontra azok nehogy visszajöjjenek típusú indulatok fogják uralni.
Persze a már jól bejáratott ki lopikolt többet egymásra köpködés mellett.

kolaampie 2011.07.24. 20:42:11

En mar ahhoz tulsagosan el vagyok keseredve hogy elhiggyem itt lesz barmi valtozas pozitiv iranyba. Tul sok a zombi. Mintha nem is akarnanak felebredni, uldogelnek a narancsszinu kodben.
mermindenjoleszmajd....
hanyok mar ettol az egesztol..

Pincode 2011.12.04. 22:59:52

@neonbagi: Azt hiszem, a versenyt a ki lopott többet címért végérvényesen a fidesz vitte a manyuppal.
Főleg, ha hozzáveszed, hogy legujabb hírek szerint az mnb utolsó tartalékait is meg kívánják védeni.
A tűréshatár még várat magára, nekünk Mohács kell, teljes összeomlás, hogy észhez térjünk. addig meg....páran dühöngünk
süti beállítások módosítása